Dobrok recept - Sote sa piletinom i povrćem

Da li znaš šta znači sote? Tačnije, šta znači sote Stroganov? U 19. veku specijaliteti su dobijali imena po aristokratama. Tako je i ovo jelo nazvano po ruskom grofu Pavlu Aleksandroviču Stroganovu. Dok značenje reči “sote” predstavlja način spremanja hrane tj. prženje.

Iako je sote rusko jelo, ipak se u kulinarskom svetu smatra da je mu je poreklo zapravo francusko. S obzirom na to da je porodica Stroganov bila toliko bogata da su imali sopstvenu kovnicu novca i da im je i sam car bio dužan, i te kako su mogli da priušte da imaju prvoklasnog kuvara i to iz Francuske. Tako da je sote nastao u Rusiji umećem jednog Francuza.

Postoje razne varijacije recepata za pripremu sotea, s obzirom na to da se ovo jelo jede širom sveta. Npr. u Kini se služi uz pirinač i bez dodatka bilo kakvog mlečnog proizvoda. Bez obzira na to što se pre sote pravio isključivo od goveđeg mesa, danas kuvari sami biraju različite vrste mesa.

Ono što je najbitnije je da je svaki dobro pripremljen sote kremast i sočan! :)

Pogledaj kako se velika Dobrok porcija od 600 grama priprema u našoj kuhinji.

Koji sve sastojci čine pileći sote sa povrćem?

130 g pilećeg belog mesa
30 g praziluka
30 g šampinjonia
30 g crvene sveže paprike
30 g šargarepe
30 g tikvica
neutralna pavlaka
gustin
beli luk
peršunov list

1. Iseckaj belo pileće meso na kockice i proprži na tiganju na umerenoj temperaturi.
2. Dok je meso na vatri, iseckaj svo povrće na tračice i listiće.
3. Posle pet minuta prženja mesa, ubaci iseckano povrće i neka se sve zajedno dinsta još 5 - 10 minuta.
4. Potom dodaj neutralnu pavlaku i gustin i kuvati još nekoliko minuta.
5. Kao prilog poslužiti pire krompir i ukrasiti usitnjenim peršunovim listom.

Dobar obrok želi ti Dobrok!

Pred.
Sled.