Koje namirnice su bogate cinkom?

Kada govorimo o jačanju imuniteta uobičajeno je da se povede priča o vitaminu C, a u poslednje vreme uz njega se sve češće spominje cink i to sa pravom. U pitanju je mineral, koji uz male dnevne količine doprinosi stvaranju snažnog imunog sistema. Zato smo za vas izdvojili benefite koje pruža našem organizmu, kao i namirnice kroz koje ga možemo vrlo lako obezbediti.


Za šta je dobar cink?

Zahvaljujući cinku, u telu se aktiviraju T ćelije koje utiču na funkciju imunog sistema tako što ga kontrolišu i napadaju inficirane ćelije u našem organizmu. Samim tim, nedostatak cinka utiče na slabljenje funkcije imuniteta.

S druge strane, istraživanja pokazuju da cink može da utiče na skraćenje vremena trajanja prehlade i do 40%. Takođe, kažu da je naročito dobro kad se uzme u prva 24 časa nakon pojavljivanja simptoma prehlade.

Još jedna velika prednost cinka je u tome što ima veoma pozitivan uticaj na proces učenja i pamćenja. Prema istraživanjima koje je obavio Univerzitet u Torontu, dokazano je da cink najviše utiče na to kako neuroni komuniciraju, što je u direktnoj vezi sa pamćenjem i učenjem. Zbog toga je cink posebno važan za đake i studente, ali i za sve ljude čiji svakodnevni rad iziskuje umne napore i podrazumeva veliku količinu informacija.

Koje namirnice su bogate cinkom?Dobrok ovsena kaša bogata cinkom

Naše telo nema sposobnost akumulacije cinka, te ga je potrebno uneti kroz ishranu, a njegovu bolju apsorpciju pospešuju proteini. Zbog toga su posebno značajne namirnice koje su istovremeno bogate proteinima i cinkom, poput mesa, pasulja i jaja.

Kada govorimo o potrebnom dnevnom unosu cinka, on zavisi od životne dobi i pola. Preporučena dnevna doza za decu do 8 godine je 3-5 mg, dok devojčice i dečaci uzrasta od 9 do 13 godina treba da unesu 8 mg cinka dnevno. Nakon 14. godine, muškarcima je potrebno 11 mg, a ženama 9 mg cinka na dnevnom nivou. Zanimljivo je da su trudnicama potrebne veće količine cinka, odnosno od 11 do 13 mg dnevno.

Dnevne potrebe za cinkom možemo zadovoljiti kroz ishranu, a namirnice koje su posebno bogate ovim mineralom su, izmeđuostalih, crveno meso, riba, pasulj, orašasti plodovi, jaja i morski plodovi.

Namirnice bogate cinkom:Dobrok obrok bogat cinkom

Količina cinka je izražena na 100g date namirnice.

Dobrok obroci koji sadrže potreban dnevni unos cinka

Na Dobrok meniju možete pronaći raznovrsne obroke koji sadrže potreban dnevni unos ovog minerala, bez obzira da li preferirate meso, vegansku ili vegeterijansku ishranu.

Zanimljivo je da se kod vegetarijanaca mogu povećati potrebe za cinkom i do 50%, jer ishrana sadrži više fitinske kiseline koja ograničava biološku raspoloživost cinka.

Predlog Dobrok obroka bogatih cinkom:

Svoje Dobrok obroke možete isplanirati za naredne dve nedelje i poručiti ih na Dobrok portalu. Dobar obrok želi ti Dobrok!

 

Pred.
Sled.