Proteini, ugljeni hidrati i masti u ishrani

S dolaskom proleća priča o višku kilograma postaje sve aktuelnija i sve više se spominju dijete. Pre nego što se odlučite da pristupite određenoj dijeti ili da promenite način ishrane, važno je da se informišete o značaju makronutrijenata, koji čine osnovu naše ishrane i obezbeđuju neophodnu energiju za naše telo. Na taj način shvatićete i kako svaki od njih utiče na povećanje ili smanjenje kilograma.

Značaj proteina u ishrani

Proteini su aminokiseline, neophodne za izgradnju i regeneraciju svih ćelija u našem organizmu, koje telo ne može samo da proizvede. Zbog toga je neophodno da proteine obezbedimo kroz ishranu. Za proteine se kaže i da su odlični saveznici ukoliko želite da izgubite kilograme, jer pružaju duži osećaj sitosti, ali i očuvanje mišićne mase.

Što se kalorijske vrednosti proteina tiče, ona iznosi 4 kalorije po jednom gramu.

Ugljeni hidrati kao makronutrijent


Neophodnu energiju za funkcionisanje naše telo crpi iz ugljenih hidrata. Oni mogu biti u obliku šećera (kratkih lanaca ugljenih hidrata), skroba (velikih lanaca glukoznih molekula) i vlakana.

Po čemu se oni razlikuju?

Kada govorimo o kalorijskoj vrednosti ugljenih hidrata, ona je ista kao kalorijska vrednost proteina - 4 kalorije po jednom gramu.

Uloga masti u ishrani

Masti predstavljaju treći esencijalni nutritijent u našoj ishrani, te su neophodne za funkcionisanje ljudskog organizma. Uloga masti je višestruka:

Ako je uloga masti ovako pozitivna, zašto imaju negativnu konotaciju u ishrani?

Zato što pozitivnu ulogu obavljaju dobre, a negativnu loše masti.

Dobre masti su mononezasićene i polinezasićene masti: maslinovo ulje, ulje repice, suncokretovo ulje, ulje od kikirikija, susamovo ulje, avokado, masline, orašasti plodovi ( bademi, kikiriki..), sojino ulje, laneno seme, masna riba (losos, tunjevina, skuša, haringa i sl.), sojino mleko, tofu.

Zasićene i trans masti povećavaju loš holesterol i rizik od bolesti i njih bi trebalo izbegavati, a ima ih u punomasnim mesima (svinjetina, govedina, jagnjetina), kožici na piletini, punomasnim mlečnim proizvodima (mleko, pavlaka), puteru, punomasnim sirevima, margarinu, grickalicama, čokoladi i drugim prerađenim proizvodima.

Kalorijska vrednost masti iznosi 9 kalorija po gramu.


Praćenje dnevnog unosa kalorija


Dakle, proteini, ugljeni hidrati i masti predstavljaju osnovu naše ishrane i u zavisnosti od našeg cilja, treba odrediti njihovu zastupljenost. Ukoliko je cilj mršavljenje, treba obezbediti kalorijski deficit (da više energije potrošimo nego što je unesemo), a ukoliko je cilj povećanje kilograma kalorijski suficit (da unesemo više kalorija nego što potrošimo). Kako biste uspeli u svom cilju potrebno je pratiti dnevni unos kalorija.

Kako ćete odrediti dnevni unos kalorija u odnosu na željeni cilj?

 

Praćenje kalorija, proteina, ugljenih hidrata i mast na Dobrok portalu

U neki od kalkulatora kalorija koji možete pronaći na internetu, unesite svoje podatke i dobićete potreban dnevni kalorijski unos, nakon čega vam preostaje samo da pratite i zapisujete sve što budete jeli u toku dana. Ovo vam može biti izazov kada se hranite van kuće, ali Dobrok kuhinja obezbeđuje informacije o nutritivnim i kalorijskim vrednostima svakog obroka. Uz to, svi Dobrok obroci se pripremaju na maslinovom ulju (dobre masti ;)) i pečenje se vrši u konvektomatima, koji zadržavaju sve hranjive sastojke. Zdrava ishrana sada je lak izbor i nema razloga da ne počnete već danas. 

 

Pred.
Sled.