5 vitamina za jačanje imuniteta

Zimsko doba je period kada svi dodatno posvećujemo pažnju jačanju imuniteta i zaštiti od virusa, a vitamini se nalaze na prvoj liniji odbrane. Zašto?

Vitamini stvaraju antioksidanse koji pomažu pri obnovi imunog sistema, oslabljenog pod uticajem slobodnih radikala, koji izazivaju štetu zdravim ćelijama.

Međutim, vitamini ne služe samo za obnovu ćelija kada je šteta već nastala, nego i za preventivnu zaštitu organizma, zbog čega njihov unos treba da bude redovan.

U nastavku delimo sa vama kako možete kroz ishranu da obezbedite 5 vitamina, važnih za jačanje imuniteta:


A vitamin - snazan antioksidans

Dobro je poznato da je vitamin A ili kako ga još nazivaju beta-karoten, posebno značajan za zdravlje vida, jer učestvuje u stvaranju pigmenta koji se nalaze u štapićastim ćelijama mrežnjače oka. Pored toga, vitamin A je jak antioksidans, koji brani telo od infekcijskih pojava i od velikog je značaja u prevenciji kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Izvori vitamina A su španat, jaja, bundeva, paradajz, šargarepa, tuna, sardine...

Posebno značajna osobina ovog vitamina je rastvorljivost, koja mu omogućava da se tokom kuvanja ne uništava, već se u velikoj meri zadržava u namirnicama.

Neki od Dobrok obroka koji sadrže namirnice bogate vitaminom A su Dimljeni vrat sa čušpajzom od šargarepe, Energetska piletina sa šargarepom i Potaž od bundeve.

Dobrok potaž od bundeve bogat vitaminom A

Vitamin B2 - reciklira glavni antioksidans u organizmu

Vitamin B2 štiti ćelije i tkiva od negativnog dejstva slobodnih radikala i tako jača naš imuni sistem. Posebno je važan zbog svoje uloge u recikliranju antioksidansa pod nazivom glutation, koji se se smatra glavnim antioksidansom u ljudskom organizmu. Uz to, vitamin B2 obezbeđuje pravilan raspored masti, šećera, ugljenih hidrata i ostalih hranjivih materija.

Izvori vitamina B2 su kvasac, meso, pasulj, grašak, pečurke, zeleno povrće (spanać, zelena salata, kelj, brokoli)…

U Dobrok ponudi možete pronaći dosta obroka napravljenih od namirnica koje su bogate vitaminom B2. Neki od njih su: Svinjski file sa spanaćem, Grašak, Pasulj i Vegetarijanske pljeskavice sa spanaćem.

Dobrok svinjski file sa spanaćem bogat vitaminom B6


Vitamin B6 - zaduzen za stvaranje neurotransmitera


Vitamin B6 obezbeđuje stvaranje neurotransmitera, odnosno ćelija koje prenose poruke iz bilo kog dela našeg tela do mozga. Kao takav je izuzetno važan za jačanje imuniteta. Takođe, vitamin B6 utiče na sprečavanje razvoja oboljenja srca, jer smanjuje homocisten u krvi.

Izvori vitamina B6 su losos, humus, leblebije, piletina, tuna, zeleno povrće...

Dobrok preporuka obroka napravljenih od namirnica bogatih vitaminom B6: Piletina sa povrćem u kari sosu i Sote sa piletinom i povrćem.

Dobrok sote sa piletinom i povrćem bogat vitaminom B6

Vitamin C - sinonim za jacanje imuniteta


Kada govorimo o zaštiti imuniteta, mnogi će prvo pomisliti na vitamin C. Dokazano je da nedostatak ovog vitamina uvećava mnogućnost da se razbolite, jer bela krvna zrnca bez njega ne mogu da obavljaju svoju odbrambenu ulogu. Ljudsko telo nije sposobno samo da ga proizvede, niti da ga skladišti u rezervama, te je neophodan redovan unos ovog vitamina kroz hranu i suplemente.

Izvori vitamina C su paprika, španat, brokoli, kivi, narandža, limun...

Na Dobrok portalu možete pronaći obroke koji sadrže neke od navedenih namirnica: Potaž od brokolija, Carsko pileće belo sa brokolijem i Vegetarijanske punjene paprike.

Dobrok carsko pileće belo sa brokolijem bogato vitaminom C


D vitamin - zastitnik od alergena

Da li znate da nedostatak vitamina D dovodi do pojave astme, ekcema i drugih alergijsih reakcija? Zato je važno održavati potreban nivo ovog vitamina, koji će kroz stimulaciju razvoja odbrambenih ćelija u organizmu, osnažiti imuni sistem.

Najveći izvor vitamina D je naravno sunce, ali ga ima i u određenim namirnicama poput masnih riba, ulja od jetre bakalara i žumanca. To je posebno značajno za zimski period, kada smo manje izloženi sunčevoj svetlosti, te neophodne količine vitamina D možemo nadomestiti kroz ishranu.

Na Dobrok meniju možete pronaći neke od obroka koji podrazumevaju masnu ribu, poput Pastrmke sa barenim povrćem i Pastrmke sa dalmatinskim varivom.

Dobrok pastrmka sa barenim povrćem bogata vitaminom D

U našem narodu postoji izreka Zdravlje na usta ulazi, a mi danas imamo pregršt mogućnosti da obezbedimo vitamine i druge hranjive sastojke upravo kroz hranu. Čak ni nedostatak vremena za kuvanje i planiranje obroka više nisu prepreka. Posetite dobrok.rs i za par minuta isplanirajte svoj dvonedeljni meni zdravih Dobrok obroka, koji će vam stizati na naznačenu adresu i u željeno vreme. Zdrava ishrana je sada laka odluka. ;-)

 

Pred.
Sled.